Συχνές Ερωτήσεις

Αυτοεκτίμιση & Social Media

Αυτοεκτίμιση & Social Media – Q&A2024-04-19T10:20:07+03:00
Το παιδί μου νιώθει πολύ άσχημα με το σώμα του, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι είναι άσχημο. Πώς μπορώ εγώ, ως γονέας, να μιλήσω για την εικόνα σώματος και να το βοηθήσω να την μετατρέψει σε θετική;2023-05-25T17:29:55+03:00

Απ: Η ανησυχία για την εικόνα του σώματος είναι κοινή για πολλά παιδιά και εφήβους. Ως γονείς, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπτύξει μια θετική εικόνα για το σώμα του μεριμνώντας για την υγεία και την ευεξία του.

Μια καλή προσέγγιση είναι να μιλήσουμε με το παιδί σας για το πώς αισθάνεται σχετικά με το σώμα του και να του δείξουμε ότι μας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό που λέει. Ακούμε το παιδί μας με προσοχή και δείχνουμε ότι το καταλαβαίνουμε και είμαστε εκεί για να το βοηθήσουμε. Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά του και ενθαρρύνουμε το παιδί μας να αναγνωρίζει και να εκτιμά τις δυνατότητες του. Επιβραβεύουμε τις επιτυχίες του και εκφράζουμε ότι το αγαπάμε και το εκτιμάμε όπως είναι.

Είναι σημαντικό επίσης να μην δίνουμε στο παιδί μας λανθασμένα μηνύματα, όπως για παράδειγμα να σχολιάζουμε συχνά το δικό μας βάρος, είτε αρνητικά είτε θετικά, ή να μιλάμε συχνά για δίαιτες ή να αναφέρουμε συγκεκριμένα διάσημα πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το «ιδανικό» σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, ανησυχία και πίεση στο παιδί μας, καθώς μπορεί να αναπτύξει αρνητικά στερεότυπα σχετικά με την εικόνα του σώματος και τον εαυτό του. Σε περίπτωση που ασχολείται και είναι ενεργό στα social media, μπορούμε να του προτείνουμε να ακολουθεί λογαριασμούς που προωθούν τη θετική εικόνα σώματος, την συμπερίληψη και την ορατότητα της διαφορετικότητας π.χ., Cool Crips. Επίσης, είναι σημαντικό να φροντίζουμε από νωρίς να μην κάνουμε σχόλια στο παιδί που αφορούν στην εξωτερική του εμφάνιση, ακόμη και αν θεωρούμε ότι είναι πείραγμα ή αστείο, καθώς επίσης και να μην σχολιάζουμε άλλους ανθρώπους σχετικά με τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.

Αν το παιδί μας συνεχίζει να αισθάνεται ανασφάλεια σχετικά με την εικόνα του σώματος του, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό, όπως έναν ψυχολόγο.

Είναι σωστό να ελέγχουμε την ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο (social media, πλατφόρμες παιχνιδιού και επικοινωνίας κλπ.);2023-05-25T17:30:04+03:00

Απ: Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από το πώς ορίζουμε  τον “έλεγχο”. Είναι σημαντικό να έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο έλεγχος της διαδικτυακής παρουσίας, των διαδικτυακών παιχνιδιών και των social media των παιδιών δεν είναι ίδιο με την επιτήρηση ή την παρακολούθηση τους, και δεν ταυτίζεται με παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή τους. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τα παιδιά σας και να προωθείτε μια υγιή και ασφαλή χρήση των social media.

Μπορείτε και πρέπει να συζητήσετε με τα παιδιά σας, από νωρίς, για τη χρήση των social media και να τα ενημερώσετε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο, όπως η διαδικτυακή παρενόχληση και η διασπορά ανεπιθύμητων πληροφοριών. Είναι, επίσης, απαραίτητο να ενθαρρύνετε τη χρήση των ρυθμίσεων απορρήτου και ασφαλείας για να βοηθήσετε στη διασφάλιση ότι οι πληροφορίες τους παραμένουν ιδιωτικές.

Ποιος είναι ο ρόλος μας ως γονείς και ποιος ο ρόλος του σχολείου στην ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης;2023-05-25T17:30:18+03:00

Απ: Ως γονείς, έχουμε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης των παιδιών μας. Πρέπει να τους δείχνουμε αγάπη και να αναγνωρίζουμε τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους, καθώς και να τους ενθαρρύνουμε και να τους υποστηρίζουμε στις δραστηριότητες που τους αρέσουν και στις οποίες τα πηγαίνουν καλά. Επίσης, είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά με τα παιδιά μας και να τους ενθαρρύνουμε να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μαζί μας.

Το σχολείο, επίσης, έχει σημαντικό ρόλο, καθώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση, να διδάσκουν δεξιότητες όπως η αυτοαναγνώριση και η αυτοαξιολόγηση, και να παρέχουν στους μαθητές τους ένα αίσθημα ασφάλειας και αναγνώρισης.

Go to Top