Στην ερώτηση αν η ανακοίνωση του διαζυγίου πρέπει να γίνει και στα δύο αδέλφια ταυτόχρονα και από τους δύο γονείς, η απάντηση είναι ναι. Μιλήστε στα παιδιά σας μαζί. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά επιτρέπει στα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι είστε αφοσιωμένοι στη συνεργασία ως γονείς τους. Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά σας να ακούσουν αυτά τα νέα ταυτόχρονα και απευθείας από τη μαμά και τον μπαμπά. Όχι από τον αδελφό/ή που το άκουσε πρώτος/η.

Ένα ενιαίο μήνυμα και από τους δύο γονείς είναι ζωτικής σημασίας στην πρώτη ανακοίνωση του διαζυγίου για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Ωστόσο, χρειάζεται και οι δυο γονείς να είναι ψύχραιμοι κατά την  ανακοίνωση. Εάν κάποιος από τους δυο νιώθει πικρία και δεν μπορεί να εκφραστεί με έναν ενήλικο τρόπο (χωρίς κλάματα/κατηγορίες προς τον άλλο γονέα ) καλό είναι να το πει αυτός που έχει την ετοιμότητα και τη συναισθηματική ωριμότητα να το εκφράσει. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε της στιγμή της ανακοίνωσης να γίνεται αντιστροφή ρόλων και να φροντίζει τελικά το παιδί τον  γονιό.

Εάν τα παιδιά σας έχουν διαφορετικές ηλικίες, σχεδιάστε να μοιραστείτε τις βασικές πληροφορίες με όλα τα παιδιά μαζί. Αργότερα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μεγαλύτερα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής συνομιλίας.

Χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, διαβεβαιώστε τα για την αγάπη σας και εκφράστε στοργή, δίνοντας έμφαση σε μια συλλογική προσπάθεια να περάσετε μαζί τις αλλαγές. Διευκρινίστε ότι το διαζύγιο δεν είναι δική τους ευθύνη και ενθαρρύνετέ τα να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις ανησυχίες τους, προωθώντας ένα μη επικριτικό και υποστηρικτικό περιβάλλον. Αποφύγετε να τους αναθέσετε ρόλους ως υποστηρικτές ή συμμάχους. Ενθαρρύνετε τις συνδέσεις με συνομηλίκους που μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.

Για τους εφήβους, ηλικίας 13-18 ετών, δώστε περαιτέρω έμφαση στη δημιουργία χώρου για την έκφραση συναισθημάτων και ανησυχιών, συμμετέχοντας σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με πρακτικά ζητήματα όπως οι αλλαγές στη ρουτίνα και τις ρυθμίσεις διαβίωσης. Σεβαστείτε την ανάγκη τους για αυτονομία, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι γονείς θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις, παρέχοντας παράλληλα σαφή όρια. Αποφύγετε την εμπλοκή τους σε συγκρούσεις και βεβαιωθείτε ότι οι ευθύνες είναι κατάλληλες για την ηλικία τους. Επιπλέον, προσφέρετε υποστήριξη όσον αφορά στη διατήρηση φιλιών και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που παρέχουν μια αίσθηση κανονικότητας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.