Ξεκινούμε να μιλάμε με τα παιδιά μας για τη σεξουαλικότητα από πολύ νωρίς, διασφαλίζοντας ότι οι συζητήσεις είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία τους. Μιλάμε για την ανάπτυξη του ανθρώπου, τις σωματικές αλλαγές και την ανατομία του γεννητικού συστήματος. Παρέχουμε γνώσεις σχετικά με τη σύλληψη, τη γέννηση, την οικογένεια, τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, την αντισύλληψη και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σε αυτές τις συζητήσεις, δεν παραλείπουμε να εξετάζουμε τις σχέσεις, τα συναισθήματα και την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης. Θυμόμαστε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι συνδεδεμένη με τη συνολική αγωγή του παιδιού και επηρεάζεται από την στάση με την οποία το διδάσκουμε σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Για τα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών, επικεντρωνόμαστε στη σημασία της ορθής ονομασίας των εξωτερικών μερών του σώματος, εξηγούμε τις σωματικές διαφορές και ξεκινούμε συζητήσεις για την ανάγκη προστασίας από ανεπιθύμητες επαφές.

Για τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, συζητάμε την προέλευση των μωρών με απλή γλώσσα, ορίζουμε κοινωνικά αποδεκτή γλώσσα και συμπεριφορά, καθορίζουμε όρια για τον χειρισμό του σώματος και ενισχύουμε την έννοια του σεβασμού προς τον εαυτό και τους άλλους.

Για παιδιά 6-9 ετών, μιλάμε για τις διαφορές μεταξύ φύλων, εξηγούμε τον μηχανισμό της αναπαραγωγής με περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζουμε τον σεβασμό προς τα προσωπικά όρια και συζητάμε θέματα αυτοσεβασμού, κοινωνικών ταμπού και στερεοτύπων φύλων.

Για παιδιά 9-12 ετών, αναφερόμαστε σε σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, συζητάμε θέματα που απασχολούν τους προεφήβους, αναφέρουμε σχέσεις, φιλίες, αγάπη και στερεότυπα φύλων, θέτουμε νέες βάσεις για τη σχέση μας με σκοπό να διατηρηθεί ανοικτή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Για παιδιά 13-18 ετών, είμαστε δίπλα τους, έτοιμοι να ακούσουμε και να συμβουλεύσουμε, διατηρούμε ανοικτή επικοινωνία σχετικά με σωματικές αλλαγές και εμπειρίες, συζητάμε για την αυτοεικόνα, σχέσεις και τις πρώτες σεξουαλικές επαφές.

Οι παραπάνω συμβουλές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών για την επικοινωνία σχετικά με τη σεξουαλικότητα με τα παιδιά. Η υπομονή, η αγάπη, η αποδοχή, η ενθάρρυνση, η εκπαίδευση, η ευαισθησία, η ειλικρίνεια και η κατανόηση της συναισθημάτων του παιδιού είναι θεμελιώδεις αρχές για επιτυχημένη επικοινωνία.