Η συζήτηση με παιδιά και εφήβους σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελεί μια μονοδιάστατη διαδικασία. Είναι ένας συνεχής διάλογος, καθώς πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά μας και να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Για να βοηθήσουμε τους εφήβους να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τη χρήση του διαδικτύου, υιοθετούμε διάφορες στρατηγικές.

Καταρχάς, παρέχουμε ένα πρότυπο υγιούς χρήσης του Διαδικτύου, δείχνοντας με το παράδειγμα μας μια ισορροπημένη χρήση και θέτοντας όρια στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο σπίτι μας. Κρατάμε την τεχνολογία μακριά από το υπνοδωμάτιο, απενεργοποιώντας τις οθόνες λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Αντικαθιστούμε τη νυχτερινή χρήση του υπολογιστή με χρόνο ψηφιακής αποτοξίνωσης, όπως μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου που περιλαμβάνει οικογενειακό χρόνο.

Επιπλέον, θεσπίζουμε κανόνες που καθορίζουν ότι η χρήση του Διαδικτύου δεν είναι ιδιωτική για ανηλίκους. Ενημερώνουμε τα παιδιά μας ότι έχουμε το δικαίωμα να ελέγχουμε τη χρήση τους στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεών τους με άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο.

Συμμετέχουμε ενεργά σε ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη διαδικτυακή ζωή τους και παρακολουθούμε στενά τις πιο πρόσφατες διαδικτυακές απειλές. Προσεγγίζουμε αυτές τις συζητήσεις ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας τους, μειώνοντας έτσι την αντίσταση από μέρος των παιδιών. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε εφαρμογές γονικού ελέγχου για να ενισχύσουμε την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου από την πλευρά των παιδιών μας.