Εξασκηθείτε στα παρακάτω βήματα με τα παιδιά χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ρόλων, ώστε να τα βοηθήσετε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να αισθάνονται πιο άνετα να λένε όχι.

  • Πες «όχι, ευχαριστώ»

Η απλούστερη στρατηγική για να αποφύγεις την πίεση από τους συνομηλίκους είναι να πεις απλώς «όχι, ευχαριστώ, δεν θέλω». Είναι πιθανό οι συνομήλικοι να δεχτούν την απάντησή σου και να τη σεβαστούν.

  • Κολλημένη βελόνα

Εάν κάποιος από τους συνομηλίκους συνεχίζει να σε πιέζει, απλώς επαναλάβε αυτό που ήδη είπες, λέγοντας «όχι, ευχαριστώ, δεν θέλω». Χωρίς να αμυνθείς, να θυμώσεις ή να δικαιολογήσεις την απάντησή σου, επανάλαβε όσες φορές χρειαστεί. Πιθανότατα, ο φίλος/γνωστός τελικά θα κουραστεί να πιέζει και θα σταματήσει.

  • Αντίστρεψε την πίεση

Εάν η πίεση συνεχίζεται, ανακατεύθυνε την προς αυτόν που σε πιέζει ρωτώντας, «Γιατί με πιέζεις;». Με αυτόν τον τρόπο, ο συνομήλικός σου θα πρέπει να εξηγήσει γιατί είναι τόσο επίμονος. Θα φανεί έτσι ότι ο συνομήλικος είναι αυτός με την προβληματική συμπεριφορά και όχι εσύ που δεν συμμορφώνεσαι με την πίεσή του.

  • Φύγε με ευγενικό τρόπο

Δεν χρειάζεται να ανέχεσαι την πίεση. Έτσι, εάν αισθάνεσαι άβολα, χωρίς να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου, μπορείς απλά να πεις με φιλικό τρόπο, «Συγγνώμη, πρέπει να φύγω» και μετά να φύγεις.