Η Ψυχική Ανθεκτικότητα στις ταινίες

(Δραστηριότητα για παιδιά πρώτων τάξεων Δημοτικού η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέλφια. Για παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία και στην εφηβεία, η δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ατομικά, είτε σε συνεργασία με τους γονείς έπειτα από προβολή μιας ταινίας) 

 Έχετε σκεφτεί τι είναι αυτό που κάνει έναν πρωταγωνιστή ή έναν ήρωα πολύ δυνατό, ειδικά όταν δεν έχει υπερδυνάμεις; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που τον βοηθάνε να ξεπερνάει τις δυσκολίες; Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν σούπερ ήρωα, σπάνια δρα μόνος του. Δυνατό του σημείο, λοιπόν, είναι ότι αναζητάει βοήθεια και συνεργάζεται που είναι βασικό στοιχείο για να είναι κάποιος ανθεκτικός.

Αφού δείτε μια ταινία, σκεφτείτε τα εξής:

  • Επιλέξτε δύο χαρακτήρες από την ταινία που είδατε και καταγράψτε τρεις δυνάμεις που διαθέτουν αυτοί οι χαρακτήρες και τους καθιστούν πιο ανθεκτικούς ψυχικά.
  • Ποιες είναι οι δικές σας δυνάμεις στις οποίες θα μπορούσατε να βασιστείτε, προκειμένου να ενισχύσετε την ψυχική ανθεκτικότητά σας;
  • Καταγράψτε τρία βήματα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον για να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητά σας – διαμόρφωση ατομικού σχεδίου ψυχικής ανθεκτικότητας(π.χ., «Κάθε φορά που με προβληματίζει κάτι, θα το μοιράζομαι με την οικογένεια μου ή με φίλους μου» ή «Όταν αποτυγχάνω σε κάτι, θα σκέφτομαι τι είναι στον έλεγχο μου και τι δεν είναι και θα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος/η εκεί που μπορώ»

Μπορείτε να κατεβάσετε την δραστηριότητα σε μορφή PDF, πατώντας εδώ.