Το διατροφονήσι

Μπορούν τρόφιμα όπως το κολοκυθάκι, το γάλα, το σουβλάκι και η σοκολάτα να συνυπάρχουν στη διατροφή μας; Μπορώ να μάθω στο παιδί μου να τρώει σωστά και ισορροπημένα, ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής; Μπορώ να το βοηθήσω να κατανοήσει τη σπουδαιότητα των φρούτων, των λαχανικών, του κρέατος και των άλλων τροφίμων, διασκεδάζοντας;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική από τη βρεφική και παιδική ηλικία. Οι βάσεις της σωστής διατροφής δίδονται στα παιδιά από τα πρώτα κιόλας στάδια της ζωής τους. Τα παιδιά αφουγκράζονται και αντιλαμβάνονται τα πάντα γύρω τους. Έτσι, οι σωστές διατροφικές συνήθειες δεν δίδονται μόνο από τους γονείς – υπάρχουν και τα εξωτερικά ερεθίσματα, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς. Στόχος αυτού του παραμυθιού είναι να αναπτύξει την κριτική σκέψη των παιδιών πάνω σε θέματα διατροφής. Μέσα από ένα κείμενο ευχάριστο, γεμάτο μηνύματα και ερεθίσματα, η παρέα του Διατροφονησιού θα δώσει στο παιδί κίνητρα για να ρωτήσει, να ψάξει, να ανακαλύψει, να προβληματιστεί και τελικά να αποκτήσει βασικές γνώσεις πάνω στο θέμα της διατροφής. Παρέα με τον κύριο Κολοκυθάκη, την κυρία Ραπανάκη, την κυρία Πίτσα, τον κύριο Χοιρινάκη, τη δήμαρχο κυρία Διατροφή και τους άλλους κατοίκους του Διατροφονησιού, τα παιδιά θα δουν τη σωστή διατροφή με “άλλο μάτι”.

Αγαπώ το σώμα μου γιατί…

Όλοι έχουν από ένα σώμα και κάθε σώμα είναι όμορφο. Το σώμα σου σε πάει εκεί όπου θέλεις να πας. Το σώμα σου είναι το πρώτο σου σπίτι. Και το σώμα σου είναι διαφορετικό από το σώμα οποιουδήποτε άλλου!

Αυτό το βιβλίο για μικρά παιδιά είναι μια ωδή στο ανθρώπινο σώμα και στις δυνατότητές του. Η αγάπη, ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας κάθε σώματος είναι όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο μας τόσο υπέροχο!

Ταινίες – Ντοκιμαντέρ

Το «Tέλειο γεύμα» σερβίρεται στη μεγάλη οθόνη

Όλοι γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία μας. Όμως πώς ακριβώς συγκεκριμένα συστατικά της επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματός μας; Και πώς μια παράδοση αιώνων που βασίζεται στη λιτότητα και την εποχικότητα μπορεί να δώσει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου;

Το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Μερκούρη «To τέλειο γεύμα», που αποτελεί μια συμπαραγωγή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κορέας, μας ταξιδεύει από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ για να αποκαλύψει τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής. Οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόησή της και προτείνουν «το τέλειο γεύμα» για την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Νικόλαος Σκαρμέας (ΕΚΠΑ – Columbia University), Αντωνία Τριχοπούλου (Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας), Σμαραγδή Αντωνοπούλου (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Walter Willett (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), Miguel Ángel Martínez-González (Πανεπιστήμιο της Ναβάρας), Cecilia Samieri (INSERM) και οι βραβευμένοι σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη και Xavier Pellicer. Επιστημονική σύμβουλος είναι η Μαίρη Γιαννακούλια (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).