Ηλικία: 7+

Ένας κύκλος φίλων βοηθά το παιδί να καταλάβει τους διαφορετικούς ανθρώπους στη ζωή του – ποια είναι η σχέση του με αυτούς τους ανθρώπους, πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μαζί τους και ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή από αυτούς τους ανθρώπους.

 • Ξεκινήστε με ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί/χαρτόνι και ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει τον εαυτό του στη μέση. Μπορεί αντί να τον ζωγραφίσει να βρει μια φωτογραφία του και να την κολλήσει στη μέση του χαρτονιού. Ζητάμε από το παιδί να σχεδιάσει έναν κύκλο γύρω από τον εαυτό του.
 • Μαζί με το παιδί σχεδιάζουμε έναν μεγαλύτερο κύκλο γύρω από τη ζωγραφιά/ φωτογραφία του. Σε αυτόν τον κύκλο, ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει ή να γράψει τα ονόματα των ατόμων που είναι κοντά του π.χ., μαμά-μπαμπάς, αδέλφια.
 • Στη συνέχεια σχεδιάζουμε ακόμα έναν μεγαλύτερο κύκλο γύρω από τους δύο πρώτους κύκλους. Σε αυτόν τον κύκλο το παιδί προσθέτει τα άτομα που αισθάνεται κοντά του αλλά δεν είναι τόσο κοντά όσο με τα άτομα του προηγούμενου κύκλου. Θα μπορούσαν να είναι η εκτεταμένη οικογένεια ή οι καλύτεροι φίλοι του παιδιού σας.
 • Σχεδιάζουμε ακόμα έναν άλλο κύκλο γύρω από τους προηγούμενους και το παιδί προσθέτει τους γνωστούς. Αυτοί είναι άνθρωποι που το παιδί σας γνωρίζει αλλά δεν είναι στενοί φίλοι. Θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι στην ευρύτερη ομάδα φίλων του παιδιού σας, στην τάξη του στο σχολείο, στην αθλητική του ομάδα. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με το ποια άτομα θέλει να βάλει και γιατί.
 • Σχεδιάζουμε με το παιδί ακόμα έναν κύκλο και προσθέτουμε τα άτομα των οποίων η δουλειά είναι να βοηθάνε το παιδί π.χ., γιατροί, δάσκαλοι.
 • Στο τέλος φτιάχνουμε έναν μεγάλο κύκλο, εξωτερικό. Σε αυτόν είναι όλα τα άτομα που δεν γνωρίζει το παιδί.

Μόλις προσθέσετε άτομα σε κάθε κύκλο, μιλήστε με το παιδί σας για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριφέρεται με τους ανθρώπους σε κάθε κύκλο.

Θα μπορούσατε να κάνετε ερωτήσεις όπως:

 1. Πώς θα χαιρετούσατε τους ανθρώπους σε αυτόν τον κύκλο;
 2. Ποιοι άνθρωποι θα ήταν εντάξει να σε φιλήσουν ή να σε αγκαλιάσουν?
 3. Ποιον θα προσκαλούσες στο σπίτι για φαγητό;
 4. Σε ποιον θα μπορούσες να μιλήσεις για κάτι που σε ανησυχεί;
 5. Μπορείτε να καθίσετε στην αγκαλιά αυτού του ατόμου;