Το επιτραπέζιο παιχνίδι της Ανθεκτικότητας

Πηγή: Anna Freud National Center for Children and Families (annafreud.org

Αυτό το παιχνίδι εξερευνά κοινά σενάρια που μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά στην καθημερινή τους ζωή στο σπίτι ή στο σχολείο. Το παιχνίδι είναι ένα απλό επιτραπέζιο.

Υλικά: πιόνια (από άλλο επιτραπέζιο ή να τα κατασκευάσουν τα παιδιά), ταμπλό, κάρτες, ζάρι (6πλευρο)

Οδηγίες:

  1. Πριν ξεκινήσουμε, συζητάμε με τα παιδιά για τη σημασία της ανθεκτικότητας. Η ανθεκτικότητα είναι μια ικανότητα που μπορούμε να αποκτήσουμε και θα μας βοηθήσει να εξελισσόμαστε και να προχωράμε παρά τις δυσκολίες.
  2. Ρίχνουμε τα ζάρια και προχωράμε τόσα βήματα όσα λέει το ζάρι.
  3. Μόλις φτάσουμε στο κουτάκι το οποίο λέει πάρε μια κάρτα, ο συμπαίκτης τραβάει και διαβάζει την κάρτα
  4. Η κάρτα μπορεί να δώσει μια κατεύθυνση ή μια ευκαιρία να κάνουμε μια επιλογή ανάμεσα σε τρεις. Αν επιλέξουμε την πιο ανθεκτική απάντηση θα προχωρήσουμε δύο κουτάκια. Θα προχωρήσουμε 1 για τη δεύτερη πιο ανθεκτική απάντηση, ή θα μείνουμε εκεί που είναι αν επιλέξουμε τη λιγότερο ανθεκτική απάντηση.
  5. Μπορεί να δοθούν ευκαιρίες να σταματήσετε για λίγο το παιχνίδι και να συζητήσετε τις επιλογές των παιδιών. Αν τα παιδιά επιλέξουν μια απάντηση που δείχνει λιγότερη ανθεκτικότητα, μπορείτε να συζητήσετε γιατί έκαναν αυτήν την επιλογή και γιατί οι άλλες επιλογές μπορεί να είναι καλύτερες για να τους βοηθήσουν περισσότερο.
  6. Τα παιδιά αφού παίξουν το παιχνίδι μπορεί να θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες.

Για να κατεβάσετε το ταμπλό και τις κάρτες του παιχνιδιού πατήστε εδώ.