Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση γλυκαντικών στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ασφαλής όταν αυτά καταναλώνονται εντός του Ανώτατου Αποδεκτού Ορίου (Acceptable Daily Intake, ADI) που ορίζεται ως κατώφλι. Ειδικά για τη στέβια, πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό το οποίο δεν προσφέρει θερμίδες ενώ έχει 200-300 φορές μεγαλύτερη γλυκύτητα από τη ζάχαρη. Το ADI για τη στέβια τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά/εφήβους, είναι στα 4mg ισοδύναμα στεβιολής ανά κιλό σωματικού βάρους το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 12mg υψηλής καθαρότητας εκχυλισμάτων στέβιας ανά κιλό σωματικού βάρους. Σύμφωνα με μελέτες της EFSA το συγκεκριμένο όριο δεν φαίνεται να ξεπερνάται σε μία τυπική δίαιτα τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών/εφήβων λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα προϊόντα με στέβια στη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα στη βιβλιογραφία για τη χρήση των γλυκαντικών – συμπεριλαμβανομένης και της στέβιας – οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε μία νέα οδηγία για τη χρήση τους (ΠΟΥ, 2023). Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, τα γλυκαντικά χωρίς ή με ελάχιστες θερμίδες δεν πρέπει να συστήνονται για τη διαχείριση του βάρους και της υπερβαρότητας σε ενήλικες ή/και παιδιά/εφήβους, ενώ παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις για συσχέτιση της μακροχρόνιας κατανάλωσης γλυκαντικών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και άλλα καρδιομεταβολικά νοσήματα στους ενήλικες. Επιπλεόν, η χρήση γλυκαντικών έχει συνδεθεί με ενίσχυση της προτίμησης στην γλυκιά γεύση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ισορροπία στη διατροφή παιδιών/εφήβων. Τα γλυκαντικά, όπως η στέβια, δεν πρέπει να υποκαθιστούν την ανάγκη για φυσικές και θρεπτικές τροφές.