Η σωστή ανάγνωση των ετικετών τροφίμων είναι πολύ σημαντική για να κατανοήσουμε την ποιότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος που καταναλώνουμε. Ακολουθούν τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε όταν διαβάζετε μια ετικέτα τροφίμου:

Λίστα συστατικών

  • Οι πρώτες ύλες αναγράφονται με φθίνουσα σειρά, από την πιο κοινή (ή αυτή με τη μεγαλύτερη ποσότητα) προς την πιο σπάνια. Έτσι, αν το πρώτο συστατικό είναι η “ζάχαρη”, τότε το προϊόν έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.
  • Ελέγξτε για την παρουσία συστατικών που επιθυμείτε να αποφύγετε, όπως πρόσθετα, συντηρητικά ή αλκοόλ.

Διατροφική αξία

  • Η διατροφική αξία είναι μία από τις πιο σημαντικές ενότητες και παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των βασικών θρεπτικών συστατικών ανά 100g ή ανά μερίδα.
  • Οι βασικοί δείκτες που πρέπει να παρακολουθείς είναι:
    • Ενέργεια (σε θερμίδες ή kcal)
    • Λιπαρά (με ή χωρίς κορεσμένα λιπαρά, gr)
    • Υδατάνθρακες (με ή χωρίς σάκχαρα, gr)
    • Πρωτεΐνες (gr)
    • Αλάτι (ή νάτριο, gr)
  • Κάποιες ετικέτες μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες για την περιεκτότητα του τροφίμου σε φυτικές-εδώδιμες ίνες καθώς σε βιταμίνες ή ανόργανα στοιχεία (π.χ. σίδηρος, ασβέστιο).

 Περιεκτικότητα σε ζάχαρη

  • Τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν απλούς ή σύνθετους υδατάνθρακες. Ειδικά η ζάχαρη μπορεί να αναγράφεται στα συστατικά με πολλούς τρόπους, π.χ. ως “γλυκόζη”, “σιρόπι καλαμποκιού”, “σιρόπι αγαύης”. Επίσης, προσοχή χρειάζεται στην αναγραφόμενη ποσότητα ζάχαρης ανά μερίδα, γιατί αυτή μπορεί να είναι υψηλή, ακόμα κι αν το προϊόν φαίνεται «υγιεινό».

 Ημερομηνία λήξης και όροι αποθήκευσης

  • Βεβαιώσου ότι το προϊόν δεν έχει λήξει και ότι αποθηκεύεται σύμφωνα με τις οδηγίες για να διατηρείται φρέσκο ή ασφαλές προς κατανάλωση.

Περιεκτικότητα σε αλλεργιογόνα

  • Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν αλλεργιογόνα, όπως γλουτένη, γάλα, αυγά, ξηρούς καρπούς κ.ά. Αν έχετε αλλεργίες ή ευαισθησία σε κάποιο συστατικό, είναι σημαντικό να ελέγχετε αυτή την πληροφορία. Αυτή η ένδειξη είναι συχνά σε ξεχωριστό πλαίσιο για να είναι εύκολα ορατή.

Ειδικές σημειώσεις ή ισχυρισμοί

  • Μερικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν ισχυρισμούς όπως «χωρίς ζάχαρη», «χαμηλό σε λιπαρά», «πλούσιο σε πρωτεΐνη». Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι χρήσιμοι, αλλά δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν την προσεκτική ανάγνωση των πληροφοριών της διατροφικής ετικέτας .

Συμβουλές για υγιεινές επιλογές:

  • Προτίμησε προϊόντα με χαμηλότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης.
  • Επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν φυσικά συστατικά και έχουν λιγότερα πρόσθετα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Δώστε προσοχή και αποφύγετε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα νατρίου (αλάτι).