Καταρχήν, ως γονείς χρειάζεται να αναρωτηθούμε γιατί ο/η έφηβος περιμένει ή χρειάζεται ανταμοιβή για τη συμπεριφορά του ή την καλή επίδοση στο σχολείο. Είναι μια λάθος σύνδεση που έχει χτιστεί από όταν ήταν παιδάκι και για ποιο λόγο; Επίσης, σε δεύτερη φάση είναι σημαντικό να σκεφτούμε αν η ανταμοιβή εξυπηρετεί σε κάτι και εμάς. Χρειάζεται να δούμε αν η ανταμοιβή αποτελεί κάποιες φορές μια εύκολη λύση και για εμάς τους ίδιους ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί δυσκολευόμαστε να βρούμε άλλους τρόπους να βοηθήσουμε το παιδί να εκδηλώνει θετικές συμπεριφορές ή να αποδίδει στο σχολείο.
Αυτό που είναι σημαντικό να κάνουμε είναι να χτίσουμε στα παιδία και στους εφήβους εσωτερικά και όχι εξωτερικά κίνητρα για τη συμπεριφορά και την επίδοση τους. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε συζητώντας σε κάθε περίπτωση γιατί είναι σημαντικό να εκδηλώνουν θετικές συμπεριφορές και να προσπαθούν σχολείο. Επίσης συμπεριφοριστικά χρειάζεται να αποσυνδέσουμε την ανταμοιβή από την επίδοση ή τη καλή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε μια περίπτωση όπου ο έφηβος μας λέει «αν πάρω 19 στο διαγώνισμα, θα με αφήσεις να βγω μέχρι πολύ αργά έξω το Σάββατο;». Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να επισημάνουμε στο παιδί μας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να κάτσει παραπάνω το Σάββατο έξω με τους φίλους του, καθώς καταλαβαίνουμε ότι το κάνουν οι περισσότεροι συνομήλικοι του και κατανοούμε ότι θέλει να περάσει παραπάνω χρόνο μαζί τους ή και δε θέλει να διαφέρει ή/και γιατί το εμπιστευόμαστε (πάντα μέσα στα ανεκτά όρια της οικογένειας). Ωστόσο, η μεγαλύτερη αυτή ελευθερία είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν συνδέεται με το αν θα τα πάει καλά ή όχι στο διαγώνισμα. Το να θέλει να προσπαθήσει στο διάβασμα και να έχει μια καλή επίδοση έχει να κάνει με το ίδιο και χρειάζεται να σκεφτεί γιατί αυτό του είναι σημαντικό (π.χ. θα νιώσω όμορφα με τον εαυτό μου που προσπάθησα, έχω βάλει ένα στόχο και θέλω να τον πετύχω ή η τάδε σχολή είναι το όνειρο μου και για αυτό θέλω να παλέψω…).
Εν κατακλείδι, χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι το κλειδί σε όλα είναι η σχέση και η σύνδεση με το παιδί και όχι η ανταμοιβή. Μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης, το παιδί θα μάθει πως να διαμορφώνει εσωτερικά κίνητρα, να χτίζει υγιείς σχέσεις με τους γύρω του, να συμπεριφέρεται όμορφα και να θέτει στόχους για τον εαυτό του.